15/3/15

Λαπαβίτσας : Δραχμή και ''δελτίο''

«Η κυβέρνηση θα χρειαστεί άμεσα να εφαρμόσει ελέγχους κεφαλαίων και άμεσα έλεγχο στις τράπεζες... θα πρέπει να κάνει ό,τι έκανε η ΕΕ στην περίπτωση της Κύπρου... Θα κρατήσουν σίγουρα για σημαντικό χρονικό διάστημα. Και κάποιο είδος ελέγχων κεφαλαίου ασφαλώς θα παραμείνει... Θα υπάρξει το θέμα του επαναπροσδιορισμού των πάντων στο νέο νόμισμα... θα χρειαστεί ένας στρατός δικηγόρων... τα συμβόλαια σε ξένο νόμισμα θα είναι προβληματικά. Θα πρέπει να «παρκαριστούν» σε κάποιους ειδικούς λογαριασμούς και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στη διάρκεια του χρόνου... εθνικοποίηση των τραπεζών βέβαια θα είναι αναγκαία άμεσα... με λαϊκό έλεγχο και συμμετοχή των εργαζομένων... οι συνδικαλιστικές ενώσεις των τραπεζών... θα έχουν ρόλο στη διαχείριση των νέων τραπεζών... καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα... θα χρειαστούν ενεργή παρέμβαση... δεν θα είναι μια ευχάριστη περίοδος... μιλάμε για μια διαδικασία με δελτίο («we’re talking about a process of rationing»)».

 «Και θα βασιστείτε στην ελληνική γραφειοκρατία να το κάνει αυτό δίκαια και αποτελεσματικά» Και απαντά ο κ. Λαπαβίτσας:

«Δυστυχώς ναι... Έχουμε τέσσερεις μήνες. Σ’ αυτούς τους τέσσερεις μήνες μπορούμε να κάνουμε κάθε είδους πράγματα για να προετοιμαστούμε... υπάρχει ήδη δελτίο (rationing) στη χώρα αλλά γίνεται με το πορτοφόλι... μεγάλα τμήματα του πληθυσμού δεν έχουν να φάνε αρκετά... Ήδη δημιουργούμε μηχανισμούς που μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα έλλειψης προσφοράς. Έτσι δεν θα είναι τόσο δύσκολο όσο το 2010... Στην ενέργεια έχει η χώρα μεγάλη δυναμικότητα στην παραγωγή ηλεκτρισμού, είναι κοντά στην αυτάρκεια. Οι ελλείψεις θα είναι στις μεταφορές και εκεί το δελτίο θα είναι αναγκαίο. Δελτίο ζούμε τώρα αλλά γίνεται με το πορτοφόλι. Πολλοί δεν χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους γιατί δεν τους φτάνουν τα χρήματα. Τα πράγματα δεν θα αλλάξουν για πολλούς από αυτή την άποψη».

Δελτίο λοιπόν για καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα θέλει να μας φέρει ο κ Λαπαβίτσας. Δεν τελειώνει βέβαια εκεί ο σχεδιασμός. Περιλαμβάνει και νέους συμμάχους. Στο ερώτημα «πόσο κρίσιμο είναι στη διαδικασία αυτή να οικοδομηθούν εναλλακτικές συμμαχίες με χώρες όπως η Ρωσία, η Βενεζουέλα, η Κίνα και το Ιράν;» «Απόλυτα κρίσιμη», απαντά ο κ. Λαπαβίτσας «Και υπάρχει λόγος να περιμένουμε καλές αντιδράσεις από τις χώρες αυτές».